Team Succes & Co
07/16/2023
3 min
0

Zonder winst geen bedrijf : hoe zorg je voor een positieve cashflow

07/16/2023
3 min
0

Bij Succes & Co. zijn wij van mening dat een gezonde financiële situatie een basisbehoefte is voor een succesvolle onderneming. Zoals zuurstof een voorwaarde is voor ons mensen om in leven te blijven, is winst dat voor een bedrijf. En met winst bedoelen we dan niet de boekhoudkundige winst, maar echte winst: geld op je bankrekening.

Wat voor jou succes ook mag betekenen: meer salaris, meer vrije tijd, meer impact maken in de wereld, of vul zelf maar verder in; geld is altijd de motor die ervoor zorgt dat jij je successen ook echt gaat behalen. 

Een gezonde financiële huishouding  met positieve kasstromen zorgt ervoor dat je beter kunt anticiperen op kansen en bedreigingen. Als je precies weet hoe je ervoor staat, kun je betere bedrijfsbeslissingen nemen en sneller reageren op veranderingen in de markt. Je weet aan welke knoppen je moet draaien om ervoor te zorgen dat je met succes reageert op de uitdagingen op je ondernemerspad.

Maar hoe bouw je nou aan die gezonde financiën?

Inzicht is de eerste voorwaarde! Hoe sta je er precies voor. Heb je genoeg om jezelf salaris uit te betalen, om de belastingen te betalen, om je leveranciers te betalen. Is er genoeg geld om die benodigde investeringen te doen? Wanneer je de juiste beslissingen wilt nemen, heb je inzicht nodig. 

Nou zou je in de boekhouding kunnen kijken, maar die is voor veel ondernemers niet echt leesbaar. Plus dat het daar gaat om fiscale winst en niet om echte winst, geld op je bankrekening. 
De methode Profit First is de perfecte oplossing voor deze zaken. Profit First is geen boekhoudmethode, maar een cashflowmanagementsysteem. Je hoeft dus geen ingewikkelde rapporten te lezen of te wachten op je accountant. Je ziet in één oogopslag hoe je ervoor staat en wat je kunt doen om je bedrijf te laten groeien.

Met Profit First maak je altijd winst, ervaar je rust in je financiën en maak je betere keuzes. Hoe werkt het? Heel eenvoudig: je verdeelt je inkomsten over verschillende bankrekeningen, elk met een eigen doel. Zo zorg je ervoor dat je altijd geld hebt gereserveerd voor de fiscus, de leveranciers, je eigen salaris en natuurlijk je winst!

Met Profit First maak je altijd winst.

Profit First zorgt ervoor dat winst maken een gewoonte wordt. Veel ondernemers laten hun winst afhangen van wat er overblijft na het betalen van alle kosten en belastingen. Hierdoor loop je het gevaar dat je geen winst maakt of zelfs verlies lijdt. Met Profit First zet je je winst voorop en betaal je jezelf eerst uit. Zo zorg je ervoor dat er altijd genoeg geld is en dat je gemotiveerd blijft om je bedrijf te laten groeien. 

Daarnaast geeft het veel inzicht in je kosten in verhouding tot je omzet en je winst. Hierdoor is het eenvoudiger om beslissingen te nemen ten aanzien van investeringen en of het nodig is om kosten te besparen. 

Met Profit First zie je je doelen dichter bijkomen

Met Profit First stel je doelen op basis van je financiële situatie en verdeling van je inkomsten. Je bepaalt waar je heen wilt groeien en door het inzicht dat Profit First je geeft kan je dit vertalen in realistische doelen. Hierdoor weet je wat je kunt verwachten en wat je moet doen om je doelen te behalen. Je hoeft niet meer te gokken of te hopen dat het goed komt, je ziet aan je bankrekeningen dat je richting je doelen groeit.

Zo kun je ook grotere investeringen in je plannen opnemen en kan je hiervoor een aparte reservering aanleggen. Hierdoor weet je zeker dat je genoeg geld opzijlegt om die investering te kunnen doen.

En dat geeft rust. Door het overzicht in je financiën heb je geen stress meer over je het betalen van de belasting, de leveranciers of je eigen salaris. Voor al je doelen zet je geld apart. Je ziet aan je bankrekeningen hoe je ervoor staat.

 Bij het jaartraject van Succes & Co. helpen we jou bij het implementeren van Profit First. We berekenen samen de percentages die je gaat hanteren om je geld te verdelen over de verschillende bankrekeningen. En geven je natuurlijk nog meer tips en tricks hoe dit zo efficiënt mogelijk in te richten en aan te pakken.

Denk je nu: ik wil wel meer weten over het jaartraject. Klik dan op onderstaande link.

Info over jaartraject van Succes & Co.

 Geschreven door Kirsten Klaver

Reacties